EnSURe Touch
Co je EnSURe Touch?
Je to špičkový přístroj, který používáme na měření a monitoring organiského znečištění povrchů. (rychlému posouzení čistoty povrchů.)
EnSURe Touch je pokročilý monitorovací systém, na principu ATP.
Bioluminiscence je výsledkem biochemické reakce a je vědeckým základem testů Hygiena pro detekci ATP.
Reakce zahrnuje následující prvky:
- enzym luciferáza – přirozeně se vyskytující ve světluškách nebo synteticky vyrobený.
- Adenosintrifosfát (ATP) – energetická molekula všech živých organismů.
- Kyslík – katalyzátor
- Luciferin – molekula, která po připojení enzymu podléhá chemickému náboji.
- ATP + luciferin + luciferáza + O2 → světelný výstup
Reakce probíhá ve dvou krocích: Substrát se spojí s ATP a kyslíkem, který je řízen enzymem. Chemická energie v kroku 1 excituje specifickou molekulu (kombinace luciferinu a luciferázy). Výsledkem je rozpad, který se projevuje jako emise fotonů neboli produkce světla. Světlo je pouze vedlejším produktem chemické reakce a není závislé na světle.
Monitorování ATP
je rychlá testovací metoda, kterou používají zpracovatelé potravin a nápojů k rychlému posouzení čistoty povrchů nebo vzorků kapalin, například ze systémů CIP. Adenosintrifosfát (ATP) je přítomen ve všech organických materiálech a je univerzální jednotkou energie používanou ve všech živých buňkách. ATP vzniká a/nebo se rozkládá při metabolických procesech ve všech živých systémech. Procesy jako fotosyntéza u rostlin, svalová kontrakce u lidí, dýchání u hub a kvašení u kvasinek jsou poháněny ATP. Proto většina potravin a mikrobiálních buněk obsahuje určitou úroveň přirozeně se vyskytujícího ATP.
Luminometry Hygiena™ (ve spojení s ATP tampony) využívají bioluminiscenci k detekci zbytkového ATP jako indikátoru čistoty povrchu. Přítomnost ATP na povrchu indikuje nesprávné čištění a přítomnost kontaminace, včetně zbytků potravin, alergenů a/nebo bakterií. To znamená, že na povrchu se mohou vyskytovat bakterie a podporovat jejich růst.
Monitorování ATP se používá v potravinářských a nápojových zařízeních k potvrzení, že přítomnost ATP je eliminována nebo minimalizována účinnými sanitačními postupy. Monitoring ATP měří křížovou kontaminaci, zajišťuje integritu a trvanlivost výrobků a chrání pověst značky.