IARC
Co je IARC?
Co mají společného mobilní telefon a kariéra kadeřníka? Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) mohou být oba karcinogenní (neboli způsobovat rakovinu).
Není divu, že klasifikace IARC vyvolávají hysterii. Účelem IARC je určit, zda konkrétní látky mohou u lidí způsobit rakovinu, nikoliv sdělovat nuance svých klasifikací. Zjistěme tedy, jak tyto analýzy fungují a co znamenají.
Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) se sídlem ve francouzském Lyonu působí pod záštitou Světové zdravotnické organizace. IARC svolává třikrát ročně skupiny vědců z celého světa a tyto pracovní skupiny hodnotí závažnost důkazů o tom, že určitá látka, chemická sloučenina, komplexní směsi (včetně jednotlivých potravin), profesní expozice, fyzikální a biologické činitele a faktory životního stylu mohou ovlivnit riziko vzniku rakoviny u lidí.
Jak IARC klasifikuje sloučeniny z hlediska rizika vzniku rakoviny?
IARC klasifikuje sloučeniny do čtyř skupin na základě dostupných vědeckých důkazů o zvyšujícím se riziku rakoviny u zvířat a lidí. V roce 2019 agentura IARC své klasifikace revidovala. Tyto čtyři klasifikace jsou skupiny 1, 2A, 2B a 3.
Klasifikace | Definice | Příklad ze života |
Skupina 1 | Karcinogenní pro člověka | Sluneční světlo; znečištění venkovního ovzduší; dřevěný prach |
Skupina 2A | Pravděpodobně karcinogenní pro člověka | Výfukové plyny z dieselových motorů; práce holiče/kadeřníka; práce na noční směny |
Skupina 2B | Pravděpodobně karcinogenní pro člověka | Výfukové plyny; aloe vera |
Skupina 3 | Není klasifikovatelný z hlediska karcinogenity pro člověka. | Kofein; přípravky na barvení vlasů; zářivky; káva |
Kolik sloučenin bylo klasifikováno agenturou IARC?
Z více než 900 látek, které IARC dosud klasifikovala, byla pouze jedna chemická sloučenina zařazena do skupiny 4 (pravděpodobně není karcinogenní pro člověka). Více než 500 látek bylo klasifikováno jako skupina 3 (nelze klasifikovat z hlediska karcinogenity) a více než 400 látek bylo klasifikováno jako skupina 2B nebo vyšší. Úplný seznam klasifikací IARC naleznete na stránce Činidla klasifikovaná v monografiích IARC.
Jsou v potravinách přítomny sloučeniny, které IARC zařadila do skupiny 2B nebo vyšší?
Ano, sloučeniny obsažené v potravinách byly klasifikovány agenturou IARC jako skupina 2B nebo vyšší. Samotná káva byla v roce 1990 zařazena do skupiny 2B na základě omezených důkazů u lidí, ačkoli nyní existují důkazy, že káva může skutečně snižovat riziko vzniku rakoviny. Mezi další sloučeniny v potravinách, které IARC klasifikovala, patří akrylamid (skupina 2A) a furan (skupina 2B), které se přirozeně tvoří v potravinách v rámci běžných procesů vaření. Acetaldehyd a kyselina kávová jsou rovněž sloučeniny skupiny 2B, které se přirozeně vyskytují v potravinách, jako je ovoce a káva.
Co znamená zařazení do skupiny 2B?
IARC definuje klasifikaci do skupiny 2B jako “látka je pravděpodobně karcinogenní pro člověka”. Tuto kategorii používá IARC v případě, že existují pouze omezené vědecké důkazy ve studiích na lidech, že sloučenina zvyšuje riziko rakoviny u lidí, a v případě, že existují dostatečné důkazy o zvýšeném riziku rakoviny u pokusných zvířat. IARC rovněž využívá informace o biologických mechanismech, které mění stanovení konečné klasifikace.
Znamená to, že konzumace potravin obsahujících sloučeniny zařazené do skupiny 2B a vyšší způsobuje u lidí rakovinu?
Ne, klasifikace IARC je pouze určením nebezpečnosti, což je první krok v procesu hodnocení rizik. IARC se nezabývá hodnocením rizik, takže klasifikace IARC neznamená, že konzumace potraviny obsahující tyto sloučeniny způsobí u lidí rakovinu.