Jed
Co je to jed – toxin
Jako jed se označují látky, které mohou způsobit poruchy funkce organismů nejčastěji chemickou reakcí. Dostane-li se takováto látka do organismu v dostatečném množství může způsobit i smrt. Toxikologie: Název z řeckého toxon (šíp) nebo toxikon (jedovatá látka, do které namáčela hroty šípů Hekaté a logos (věda, rozprava). Pojmy „toxický“ a „jedovatý“ jsou synonymní. Právní pohled a definování nebezpečných chemikálií: označují se tak „vysoce toxické“, „zdraví škodlivé“ nebo „dráždivé látky“ více zde: Jedy z pohledu práva. Některé jedy jsou označovány také jako toxiny. Nejčastěji jde o přírodní látky tedy produkované přírodou, například bakteriální bílkoviny způsobující tetanus nebo botulismus.
10 nejnebezpečnějších jedů v potravinách
- Aflatoxiny
- Agrochemické látky
- Karcinogeny
- Mykotoxiny
- Nitráty (dusičnany)
- Polychlorované bifenyly (PCB)
- Potravinové alergeny
- Růstové hormony
- Psychofarmaka
- Přísady do potravin
Všechny sloučeniny jsou jedy. Neexistuje sloučenina, která by jedem nebyla. Rozdíl mezi lékem a jedem tvoří dávka. Paracelsus (1492–1541)