Jed

Co je to jed – toxin

Jako jed se označují látky, které mohou způsobit poruchy funkce organismů nejčastěji chemickou reakcí. Dostane-li se takováto látka do organismu v dostatečném množství může způsobit i smrt. Toxikologie: Název z řeckého toxon (šíp) nebo toxikon (jedovatá látka, do které namáčela hroty šípů Hekaté a logos (věda, rozprava). Pojmy „toxický“ a „jedovatý“ jsou synonymní.  Právní pohled a definování nebezpečných chemikálií: označují se tak „vysoce toxické“, „zdraví škodlivé“ nebo „dráždivé látky“ více zde: Jedy z pohledu práva. Některé jedy jsou označovány také jako toxiny. Nejčastěji jde o přírodní látky tedy produkované přírodou, například bakteriální bílkoviny způsobující tetanus nebo botulismus.

jedy - toxiny - ikona

10 nejnebezpečnějších jedů v potravinách

  1. Aflatoxiny
  2. Agrochemické látky
  3. Karcinogeny
  4. Mykotoxiny
  5. Nitráty (dusičnany)
  6. Polychlorované bifenyly (PCB)
  7. Potravinové alergeny
  8. Růstové hormony
  9. Psychofarmaka
  10. Přísady do potravin

Všechny sloučeniny jsou jedy. Neexistuje sloučenina, která by jedem nebyla. Rozdíl mezi lékem a jedem tvoří dávka. Paracelsus (1492–1541)

Paracelsus (1492–1541)

 

 

Zobrazit obsah