Olfaktometrie

Co je to Olfaktometrie?

metoda na měření pachů. Olfaktometrie je metoda na měření pachů, založené na záznamu a statistickém průměrování pachových otisků, standardizovanými metodami…

Protože pachy nelze reprezentovat pouze technickými prostředky, jediným způsobem, jak spolehlivě určit obtěžování pachem, je průměrné lidské vnímání pachu.  Olfaktometrická šetření jsou založena na záznamu a statistickém průměrování pachových otisků, které vyškolení pachoví inspektoři shromažďují standardizovanými metodami – v pachové laboratoři a u zdroje emisí.

Olfaktometr je:

přístroj používaný k detekci a měření zápachu

Složitost problematiky pachů vyplývá ze smyslové povahy čichu. Z evolučního hlediska je čich jedním z nejstarších smyslů, který umožňuje hledání potravy, rozpoznání nebezpečí nebo komunikaci: lidský čich je ochranným smyslem, protože umožňuje odhalit potenciální nemoci nebo infekce tím, že bere v úvahu příjemnost/nepříjemnost pachu.

Co to jsou pachy?

Pachy jsou směsi světla a malých molekul, které při kontaktu s různými lidskými smyslovými systémy, a to i ve velmi nízkých koncentracích ve vdechovaném vzduchu, jsou schopny stimulovat anatomickou reakci: zažitým vjemem je pach.

Víte že:

aktivní fotokatalytická vrstva dokáže velmi rychle a trvale odstranit veškeré zápachy včetně bojových plynů…

Hodnocení zápachu

Hodnocení zápachu je klíčovým bodem v některých průmyslových výrobních procesech (např. potravinářství, nápojářství atd.) a nabývá stálého významu v neobvyklých technologických oblastech (např. kvalita vnitřního ovzduší); tato problematika se týká především dopadu různých průmyslových činností (např. koželužen, rafinerií, jatek, lihovarů, civilních a průmyslových čistíren odpadních vod, skládek a kompostáren) na životní prostředí jako zdrojů čichových obtíží, které jsou nejčastějším problémem znečištění ovzduší.

Ačkoli je lidský čichový systém stále považován za nejdůležitější a nejúčinnější “analytický nástroj” pro hodnocení zápachu, poptávka po objektivnějších analytických metodách spolu s objevem materiálů s chemicko-elektronickými vlastnostmi podpořila vývoj strojové čichové detekce založené na senzorech, které potenciálně napodobují biologický systém. Tento přehled zkoumá současný stav lidského i přístrojového čichu, který se v současnosti používá k detekci pachů.

Olfaktometrické techniky

Jsou diskutovány olfaktometrické techniky využívající panel vyškolených odborníků a jsou zdůrazněny silné a slabé stránky posuzování pachů pomocí lidské detekce. Poté jsou popsány hlavní rysy a principy fungování moderních elektronických nosů (E-noses) se zaměřením na jejich lepší výkonnost pro analýzu životního prostředí.

Nakonec je proveden přehled monitorování emisí pachových látek prováděného oběma technikami, aby se ukázaly doplňující se reakce lidského a přístrojového snímání.

detekce pachů, koncentrace pachů, senzorické metody, dynamická olfaktometrie, elektronický nos, senzory, metody vzorkování,

konec stránky

Zobrazit obsah